رابطه سست و ناپایدار اسرائیل و یهودیان جهان
روابط اسرائیل و یهودیان جهان طی پنج سال اخیر شاهد تغییر و تحولات اساسی و بسیار مهمی بوده است که میتواند حتی در جایگاه جهانی این رژیم نیز تغییراتی بوجود آورد و علامت سوالهای بسیار و مهمی در زمینه ادامه بقا و حیات رژیم صهیونیستی در اذهان ایجاد کند.
روابط رژیم صهیونیستی و یهودیان پراکنده در سراسر جهان طی نیم دهه اخیر شاهد چنان تغییر و تحولاتی بوده است که نظر بسیاری از تحلیلگران و کارشناسان امور صهیونیستی و یهودی را به خود جلب کرده است، به اعتقاد این کارشناسان بخشی از این تغییر و تحولات رهآورد تغییر شرایط زندگی یهودیان پراکنده در سراسر جهان در مقایسه با شرایط حاکم بر رژیم صهیونیستی است و بخشی دیگر از سیاستها و خطمشیهای سران صهیونیست نشات میگیرد که موجب گشته تا زمینههای این سستی و ضعف در روابط بیش از پیش فراهم گردد.
• ضربه وارده از قانون "به یهودیت درآمدن "، به رژیم صهیونیستی
این گزارش با اشاره به عوامل مهم بر سستی روابط یهودیان با رژیم صهیونیستی مینویسد: میتوان گفت یکی از عوامل بسیار مهم که بر سستی و رو به ضعف گذاشتن روابط یهودیان پراکنده در سراسر جهان با رژیم صهیونیستی تاثیر گذاشت، تعدیل قانون "به یهودیت درآمدن " افراد بود که بازتاب منفی بسزایی بر یهودیان جهان و از جمله یهودیان آمریکا و کانادا گذاشت.
یهودیان آمریکا که بزرگترین گروه یهودیان مهاجر جهان را تشکیل میدهند، واکنش بسیار تندی از خود در برابر تعدیل این قانون نشان دادند و بسیاری از آنها تهدید کردند که روابط خود با رژیم صهیونیستی و از جمله حمایتهای خود را از این رژیم قطع خواهند کرد.
تعدیل این قانون از این جهت با واکنشها و مخالفتهای بسیار مواجه شد، چون به موجب قانون تعدیل شده به یهودیت درآمدن افراد صرفا باید زیر نظر مراجع مذهبی حریدی یهودی صورت گیرد که خاخامهای آن را یهودیان بسیار متعصب و تندرویی تشکیل میدهند که هر روز بیش از گذشته قید و بندهای سنگینتر و سختتر بر به یهودیت درآمدن افراد وضع میکنند، از این منظر یهودیانی که نزد خاخامهای اصلاحطلب یا محافظهکار به یهودیت درآمده باشند، یهودیتشان پذیرفته شده نیست و با توجه به این که اکثر یهودیان آمریکا و کانادا را چنین افرادی تشکیل میدهند، بر این اساس آنها عملا از دایره یهودیت خارج میشوند.
و در زمانی که مراجع حریدی، یهودی را کسی تلقی میکنند که از مادری یهودی زاده شده باشد، آخرین تحقیق صورت گرفته، نشان میدهد که 50 درصد یهودیان آمریکا ازدواجی مختلط داشتهاند که در آیین یهودیان حریدی ازدواج مختلط فرد را از حوزه یهودیت و یهودی بودن خارج میکند.
به همین دلیل بسیاری از رهبران یهودیان آمریکا بر این باورند، تصویب این قانون در قبال آنها که مدافع و حامی اصلی منافع استراژیک رژیم صهیونیستی در جهان و بهویژه در آمریکا هستند، مثل خنجری است که از پشت به آنها زده شده و آنچه خشم و غضب این رهبران را صد چندان میکند، این است که این قانون صرفا و فقط برای جلب رضایت احزاب مذهبی حریدی شرکت کننده در ائتلاف کابینه رژیم صهیونیستی تعدیل شده است، احزابی که مهمترین وجه مشخصه آنها را تشویق یهود به عزلتگرایی و انزوا از جامعه صهیونیستی و خدمت به ارتش تشکیل میدهد.
• از بین رفتن جاذبه اسرائیل
این گزارش در ادامه به از بین رفتن جذابیت رژیم صهیونیستی در بین یهودیان جهان اشاره کرده و مینویسد: در همان زمان نشانههای بسیاری وجود دارد که نشان میدهد، رژیم صهیونیستی دیگر جذابیت گذشته را برای یهودیان جهان ندارد، دادههای دفتر مرکزی آمار اسرائیل تاکید میکند، میانگینهای مهاجرت به رژیم صهیونیستی در سالهای اخیر به پایینترین حد خود رسیده و به سالیانه 18 هزار و 129 نفر رسیده که حتی از میزان مهاجرت در سال 1988 که پایینترین رقم مهاجرت به رژیم صهیونیستی را به ثبت رساند، نیز کمتر است.
همچنین آخرین آمارهای بهدست آمده نشان میدهد، با این که آمریکا بیشترین یهودیان جهان را در خود جای میدهد، با این حال میانگین مهاجرت از آمریکا به سرزمینهای اشغالی فراتر از سالیانه 2600 مهاجر نیست و میزان مهاجرت سالیانه یهود از کشورهای تشکیل دهنده اتحاد شوروی سابق به سالیانه 6600 نفر کاهش یافته است، درحالی که مهاجرت این یهودیان از آن جهت که یکی از منابع مهم تامین کننده جمعیت برای رژیم صهیونیستی تلقی میشوند، بسیار مهم بهشمار میآیند و این رژیم سالیانه هزینههای هنگفتی را صرف تشویق این یهودیان جهت مهاجرت به سرزمینهای اشغالی میکند.
آنچه بر وخامت اوضاع میافزاید، توجه به این حقیقت است که دادههایی وجود دارند که نشان میدهند، جایگاه و اهمیت رژیم صهیونیستی در میان یهودیان و بهویژه یهودیان آمریکا و کانادا تنزل شدیدی پیدا کرده است.
نتایج تحقیقی که دفتر نخست وزیری رژیم صهیونیستی در این اواخر انجام داد، نشان میدهد که موجودیت اسرائیل برای 50 درصد جوانان یهودی آمریکا اصلا اهمیتی ندارد و فقط 20 درصد یهودیان کشورهای تشکیل دهنده اتحاد شوروی سابق تحت آموزهها و تعالیم یهودی قرار میگیرند و با این آموزهها آشنایی دارند.
این دادهها و حقایق آژانس یهود که ارگان مسئول مهاجرت دادن یهودیان جهان به رژیم صهیونیستی است را واداشت تا تصمیم تاریخی و بیسابقهای در این زمینه اتخاذ کند که در تعدیل اولویتها و اهداف این آژانس نمود پیدا کرد و بر اساس آن شورای اداری آژانس مقرر ساخت، تقویت و تحکیم روابط یهودیان جهان با رژیم صهیونیستی را به مهمترین هدف این آژانس تبدیل کند، درحالی که تا پیش از آن مهاجرت دادن یهود به سرزمینهای اشغالی در راس اهداف آژانس قرار داشت.
اما آنچه باور سست شدن روابط رژیم صهیونیستی با یهودیان جهان را تقویت کرد، کنفرانسی بود که آوریل گذشته در مسکو برگزار شد و در آن صدها جوان یهودی روسی تباری شرکت کردند که فریب تبلیغات صهیونیستی را خورده و اواخر دهه هشتاد قرن گذشته به رژیم صهیونیستی مهاجرت کرده، اما چون با شرایط نامناسب اقتصادی و امنیتی سرزمینهای اشغالی مواجه شده بودند، ترجیح دادند به زادگاه خود بازگردند.
نکته قابل توجه در این کنفرانس این بود که شرکت کنندگان پس از توصیف ناامیدیهای خود از سرزمین موعود و برباد رفتن رویاهایشان پس از پای گذاشتن به این سرزمین تاکید نموده بودند که یهودیان بدون اسرائیل در هر جای جهان میتوانند، راحتتر به زندگی و حیات خود ادامه دهند.
و جالبتر از آن این که تعدادی از شخصیتهای بارز و برجسته صهیونیستی با وجود اطلاع از محور مناقشات و گفتگوهای کنفرانس دعوت برگزار کنندگان آن را پاسخ گفته و در کنفرانس شرکت کرده بودند، از جمله این افراد باید از "دالیا رابین " دختر نخست وزیر پیشین رژیم صهیونیستی "اسحاق رابین " و نماینده پارلمان و "یائیل دایان " دختر وزیر جنگ پیشین رژیم صهیونیستی "موشه دایان " و نماینده پارلمان یاد کرد.
• تشدید گرایشات لیبرالیستی در میان جوانان یهودی آمریکا
این گزارش در بخش دیگری از مطالب خود به تشدید گرایشات لیبرالیستی در میان جوانان یهودی آمریکا پرداخته و مینویسد: از جمله تغییر و تحولات بسیار نگران کننده برای تصمیمگیرندگان سیاسی رژیم صهیونیستی تشدید گرایشات لیبرالیستی در میان جوانان یهودی آمریکا است که ارتباط و پیوستگی این جوانان به رژیم صهیونیستی را تحت تاثیر قرار میدهد.
"گای باخور " استاد دانشگاه هاروارد در این باره میگوید: "اکثر جوانان یهودی آمریکا دارای گرایشات لیبرالیستی هستند "، وی میافزاید: "جنگ اسرائیل علیه نوار غزه در سال 2008 و جنایتهایی که اسرائیلیها در این جنگ علیه فلسطینیها مرتکب شدند، تاثیر بسزایی بر تشدید این گرایش در میان جوانان یهودی آمریکا گذاشت. "
وی با قاطعیت تاکید میکند: "اکثر جوانان یهودی آمریکا از بردن نام اسرائیل خجالت میکشند و دوست ندارند ولو برای یکبار هم که شده نام اسرائیل بر زبانشان جاری شود. "
و در مقالهای که اخیرا مجله "دی نیشن " منتشر کرد "آدام هوروفیتز " و "ولوی فایس " دو پژوهشگر آمریکایی با بررسی تغییر دیدگاه جوانان یهودی آمریکا و بهویژه جوانان دانشجوی یهودی در برابر قضیه فلسطینی، بهویژه پس از جنگ غزه به این نتیجه رسیدند که بسیاری از این جوانان رژیم صهیونیستی را رژیمی نژادپرست میدانند.
این دو در این زمینه نوشتند: "در دانشگاههای آمریکا هر دانشجویی که خود را همدرد و همراه قضیه فلسطینی نشان ندهد، به نژادپرستی متهم میشود و همین امر موجب گشته تا دانشجویان یهودی از لکه ننگی چون اسرائیل فرار کنند و از ترس این که مبادا این لکه ننگ به جرم یهودی بودن به آنها زده شود، حاضر به انجام هرکاری هستند. "
از جمله توجیهات بسیار مهم جنبش صهیونیسم جهت تاسیس کشور یهود بنای کشوری امن بود تا یهود با مهاجرت و اقامت در آن از آزار و اذیتهایی که در اروپا و بهویژه بواسطه نازیها متحمل شده بودند، خلاصی یابند، درحالی که کاهش مهاجرت به رژیم صهیونیستی و در برابر آن افزایش میزان مهاجرت معکوس ثابت میکند، این ایده عملا با شکست مواجه شده است.
"آبراهام تیورش " مسئول پیشین دفتر نخست وزیری رژیم صهیونستی این تغییر مهم و اساسی را اینگونه تفسیر میکند: "اکنون امنیت اسرائیل برای بسیاری از یهودیان جهان موضع شک و تردید است و یهود اکنون بیش از آن که از پدیدهای چون دشمنی با سامیان در ترس و هراس باشند از اسرائیل واهمه دارند. "
وی تاکید میکند بارها از زبان رهبران یهودیان آمریکا شنیده که آنها تاکید کردهاند، بیش از آنکه یهودیان آمریکا نیازمند اسرائیل باشند، این اسرائیل است که نیازمند یهودیان آمریکا و کمکهای آنها است.
و " داف واسگلاس " مسئول پیشین دفتر نخست وزیری "آریل شارون " اعتراف میکند که جایگاه و اهمیت اسرائیل در میان یهودیان آمریکا به شکل چشمگیری تنزل یافته و این موضوع آشکارا در میان جوانان یهودی آمریکا قابل ملاحظه است، جوانانی که معتقدند، اسرائیل جای مناسبی برای زندگی نیست و به همین دلیل نمیتواند مرکز روحی و معنوی و مذهبی آنها بهشمار آید، آنها حتی حاضر نیستند، به اسرائیل سفر و برای مدتی کوتاه از آن دیدن کنند.
به اعتقاد این یهودیان اسرائیل حتی جای امنی برای یهودیانی که در آن زندگی میکنند، هم نیست و دادههای رسمی مرکز آمار رژیم صهیونیستی بر این باور مهر تایید میزند، بر اساس آخرین آمار منتشره توسط این مرکز فقط طی یک سال 750 هزار یهودی سرزمینهای اشغالی را ترک و راهی آمریکا و کانادا شدند تا در این دو کشور اقامت نمایند.
اما موضوعی که بیش از پیش موید باور فوقالذکر است، این که بسیاری از یهودیان ساکن سرزمینهای اشغالی تلاش میکنند، گذرنامه کشورهای دیگر را بهدست آورند تا در زمان مناسب و شرایط بحرانی از آن استفاده کنند، این پدیده چنان در میان یهودیان اسرائیل فراگیر شده که "راوی ریولین " رئیس کنست رژیم صهیونیستی را به واکنش واداشت. وی با نگارش مقالهای تند و گزنده توجه مقامات رژیم صهیونیستی را به این پدیده و آثار خطرناک آن بر رژیم صهیونیستی جلب کرد.
• خطرات نهفته در زمینه سست شدن رابطه یهودیان جهان با اسرائیل
خطرات نهفته در زمینه سست و ضعیف شدن رابطه یهودیان جهان با اسرائیل بسیار و جدی است و چه بسا مهمترین این خطرات در خطرات جمعیتی کاهش مهاجرت به اسرائیل نمود پیدا کند، چراکه طرح صهیونیسم بر دو پایه اساسی استوار گردید، یکی استیلا بر سرزمین فلسطین و دیگری جلب مهاجرت یهود به این سرزمین.
و در این میان هنگامیکه میانگین مهاجرتها کاهش یابد، بیشک میزان توان و قدرت استیلا بر سرزمین فلسطین نیز کاهش مییابد، این درحالی است که کاهش مهاجرت به اسرائیل معنای دیگری نیز برای مقامات این رژیم دارد، بزرگ شدن حجم گروههای مصرف کننده و نه تولید کننده در این رژیم که این موضوع به شکلی ویژه در میان یهودیان حریدی قابل ملاحظه است، یهودیانی که دو وجهه مشخصه اساسی آنها را از دیگر یهودیان سرزمینهای اشغالی متمایز میکند، اول اینکه افزایش میانگین زاد و ولد یا جمعیت طبیعی و دو اینکه، عدم پیوستن به بازار کار و مشارکت در این بازار و در مقابل استفاده از کمکهای دولتی، حتی این یهودیان از ادای خدمت نظامی هم معاف میباشند.
از سوی دیگر خشم و غضبی که اکنون یهودیان آمریکا را به دلیل تعدیل و اصلاح قانون به یهودیت درآمدن فراگرفته در کنار تغییر و تحولاتی که بر جوانان یهودی حادث گشته خطرات استراتژیکی بسیاری برای رژیم صهیونیستی به دنبال دارد که شاید بتوان گفت، مهمترین آن در کاهش حمایتها و پشتیبانیهای این یهودیان از این رژیم نمود پیدا میکند.
این درحالی است که رژیم صهیونیستی به خوبی میداند، حمایت و پشتیبانی این یهودیان و سازمانها و ارگانهای وابسته به آنها مهمترین ضامن بقا و ادامه حیات این رژیم در خاورمیانه است، به همین دلیل به نظر میرسد، فلسطینیها بطور خاص و اعراب و جهان اسلام بطور عام باید از فرصت پیش آمده به بهترین نحو استفاده کنند تا این پدیده را تعمیق کنند و گسترش دهند تا بدان وسیله به اهداف خود نزدیکتر شوند.